Toch nog jaren op diesel de binnenstad in
Nieuwe dieselvoertuigen kunnen nog maximaal 13 jaar ontheffing voor de Zero Emissie Zones krijgen, die dus na 1 januari 2030 geldig blijft.
Mooi nieuws voor ondernemers die willen investeren in nieuwe voertuigen. Waar alle lopende ontheffingen automatisch op 1 januari 2030 eindigen, is er nu een overzicht verschenen van voertuigen die ook ná 1 januari 2030 op diesel de binnenstad in mogen, omdat ze op een lijst staan van niet-emissieloos beschikbare vrachtwagens. Ontheffingen-expert Erik Boots van EBTL, die al meer dan 200 ontheffingen en vrijstellingen succesvol heeft aangevraagd, licht deze lijst toe.
Het is een lijst waaraan, ere wie ere toekomt, Transport en Logistiek Nederland (TLN) veel werk heeft gehad. Zij hebben er voor gelobbyd dat ondernemers weer kunnen investeren in voertuigen om hun werk mee te kunnen doen. De lijst komt overeen met de voertuigen waarvoor nu al ontheffing kan worden aangevraagd, maar deze is nu slechts een jaar geldig. Ontheffingen voor nieuwe voertuigen zullen echter direct 10 of 13 jaar geldig zijn.
De meest voorkomende categorieën zijn die voor motorwagens die zwaarder mogen wegen dan 37.000 kilo, dat te bereiken is voor 5-assige motorwagens en 4-assige motorwagens met een slimme (wide-spread) assenplaatsing onder het chassis. Deze krijgen ontheffing voor 10 jaar. Ook 4- assige trekkers en 3-assige trekkers met een RDW-attest voor een trekvermogen van meer dan 50 ton komen in aanmerking voor een ontheffing van 13 jaar.
Omdat de accupakketten een groter en vaster formaat hebben dan een dieseltank komen ook zware voertuigen met lage laadvloer (lager dan 105 centimeter) in aanmerking voor ontheffing. Slim configureren van een motorwagen kan dus ook hier heel goed uitpakken, deze ontheffing is 13 jaar geldig. Ook low-deck trekkers (schotelhoogte lager dan 105 cm) kunnen ontheffing krijgen, mits de onderneming ook een trailer bezit waar deze lage schotel voor nodig is.
Vrachtwagens met aandrijving 4x4, 6x6, 8x8 en 10x8 krijgen nog 13 jaar ontheffing. Sommige voertuigen hebben een dubbele vooras nodig om het gewicht goed te verdelen. Als door batterijplaatsing de aslast van één van de assen wordt overschreden, kan het dieselvoertuig een ontheffing van 10 jaar krijgen, net zoals voertuigen waarvoor een ADR-attest is afgegeven en aantoonbaar ADR rijden.
Boots: ‘Het hele lijstje komt overeen met de voorwaarden die nu al gelden voor voertuigen van 2016 of ouder die nog de Zero Emissie Zones willen betreden. Zonder ontheffing worden zij sinds 1 juli 2025 bekeurd. Ik kan ondernemers helpen door hen het hele traject uit handen te nemen. Zij sturen het kentekenbewijs en een foto van de auto op en ik doe de rest’.
Kanttekeningen bij deze nieuwe lijst maakt Boots ook. Het is nog de vraag wat er na 1 januari 2030 met bestaande voertuigen, die die aan deze voorwaarden voldoen maar dus voor 1-1-2025 op kenteken zijn gezet, gebeurt. Moeten deze ieder jaar opnieuw een ontheffing aanvragen of krijgen ze deze op 1-1-2030 direct tot de dag dat de vrachtwagen 10 of 13 jaar oud wordt? En hoe gaat het op 1-1-2028 met voertuigen van 2017, 2018 en 2019? Ook staat er bovenaan de lijst ‘geldig voor voertuigen die een bestaand voertuig vervangen’ dus dat roept direct de vraag op hoe dat zal worden gecontroleerd en hoe wordt omgegaan met een voertuig dat niet emissieloos beschikbaar is maar dat ter uitbreiding wordt gekocht.
Verder is duidelijk dat deze lijst niet definitief is. Geregeld zal worden bekeken welke voertuigen inmiddels wel emissieloos leverbaar zijn. Eenmaal afgegeven ontheffingen blijven geldig, maar wat als het voertuig op basis van de voorwaarden besteld is maar dat tussentijds de regels veranderen? Dat zal niet de eerste keer zijn. Ook zijn de regels voor vrachtwagens met zware autolaadkraan (>35 ton/meter) nog niet vastgesteld, net zoals de regels voor de voertuigen die één van de carrosseriecodes hebben die nu toegang geven tot Zero Emissie Zones.
Duidelijk lijkt wel dat het doek na 1-1-2030 zal vallen voor standaard 4x2 en 6x2 bakwagens en trekkers. Wel blijven er ontheffingen mogelijk als de benodigde stroom om een vrachtwagen op te laden niet beschikbaar is (netcongestie) of het op grond van bedrijfseconomische omstandigheden niet mogelijk is om een elektrische vrachtwagen aan te schaffen en deze laatste worden ook landelijk geldig. Maar gezien de voorwaarden en documenten die voor deze laatste ontheffing moeten worden meegestuurd is dit een heel lastig traject gebleken.
Erik Boots blijft de wijzigingen in deze materie volgen en kan zo ondernemers adviseren waarvoor elektrisch rijden nog geen optie is. ‘De argument ‘ik wil niet elektrisch’ of dat men teveel kilometers rijdt voor de capaciteit van de batterijen zullen geen stand meer houden bij het betreden van de binnenstad. En voor ondernemers die een voertuig hebben gekocht dat net niet voor één van deze ontheffingen in aanmerking komt is het zuur. Maar voor toepassingen waarbij het gewoon technisch echt niet kán op batterijen ben ik blij dat er ontheffingen mogelijk blijven’.
Bron: https://www.opwegnaarzes.nl/bedrijven/ontheffingen